Language Center - menu close button

Με ποια κριτήρια επιλέγω τη σωστή ξενόγλωσση εκπαίδευση για τα παιδιά μου;

Με ποια κριτήρια επιλέγω τη σωστή ξενόγλωσση εκπαίδευση για τα παιδιά μου;

Κάθε Σεπτέμβρη, αγωνίες γεμίζουν το μυαλό μας σχετικά με την εκπαίδευση των παιδιών μας.

- Που να τον/την πάω για να μάθει Αγγλικά/Γαλλικά/Γερμανικά κλπ;

- Να επιλέξω ιδιαίτερα ή κάποιο ΚΞΓ ;

- Πως θα ξέρω αν η επιλογή μου είναι η κατάλληλη για το παιδί μου;

Όλοι οι γονείς περνάμε από τις ίδιες καταστάσεις και αμφιβολίες, οπότε, ψυχραιμία και πάμε να δούμε μαζί κάποια σημαντικά κριτήρια για την επιλογή σου.

Το δίλημμα ιδιαιτέρου και ΚΞΓ δεν θα έπρεπε να είναι καν δίλημμα πλέον στην εποχή μας και με τις συνθήκες που έχουν προκύψει μετά τις καταστάσεις πανδημίας. Ένα οργανωμένο Κέντρο Ξένων Γλωσσών πάντα θα έχει και τις δύο λύσεις, ΑΛΛΑ - το βασικότερο - με τις σωστές προϋποθέσεις, το σωστό πρόγραμμα, το εκπαιδευμένο και ελεγμένο προσωπικό, την προσεκτικά διαλεγμένη ύλη τα χρόνια εμπειρίας, τις μεθόδους και την τεχνολογία που προσφέρει στους μαθητές. Οπότε είτε η προτίμησή σου είναι πιο κοντά σε ατομικό μάθημα και όχι σε τάξη, είτε το αντίστροφο η επιλογή είναι σαφέστατα το ΚΞΓ, που θα σε κατευθύνει στο σωστό μονομάτι. Να τονίσουμε φυσικά, ότι πάντα η τάξη είναι η πιο καλή λύση, λόγω της κοινωνικοποίησης και της αλληλεπίδρασης που προσφέρει στο παιδί, αλλά σε ειδικές περιπτώσεις που το ιδιαίτερο μάθημα κρίνεται αναγκαίο (πχ κάποιες μαθησιακές ιδιαιτερότητες, κάποια δυσχέρεια σε σχέση με το χρόνο ή την ταχύτητα του μαθήματος κλπ) και πάλι το να απευθυνθείς για το ιδιαίτερο μάθημα σε ένα ΚΞΓ είναι η σωστή οδός.

Ένα ακόμα κριτήριο για το πως θα επιλέξεις το κατάλληλο Κέντρο Ξένων Γλωσσών, είναι η συνολική εικόνα του σχολείου και η επένδυση που έχει κάνει αυτό στην καινοτομία και την εξέλιξη.

Οι δύο όροι αυτοί περικλείουν αρκετά πράγματα που όλα με τη σειρά τους παίζουν τον δικό τους ξεχωριστό ρόλο.

Τι περιλαμβάνει σε γενικές γραμμές η καινοτομία;

- μέθοδοι που ξεφεύγουν από τις βαρετές και μη αποδοτικές διαδικασίες διδασκαλίας

- ολιστική αντιμετώπιση της γνώσης που στοχεύουν στην εξέλιξη της προσωπικότητας και της καλής ψυχολογίας του παιδιού γενικά και όχι μόνο στην γνωστική πρόοδο.

- συνεχής εκπαίδευση του προσωπικού και των καθηγητών

- τεχνολογικές λύσεις που κάνουν το σχολείο και το μάθημα ευέλικτο να προσαρμοστεί στις όποιες συνθήκες γρήγορα και αποτελεσματικά

- εναλλακτικές τακτικές που σέβονται τις διαφορετικές ανάγκες του κάθε μαθητή

Η εξέλιξη αντίστοιχα αφορά:

- μια διαρκή εικόνα του σχολείου που δεν μένει στάσιμη, αλλά αλλάζει, προσαρμόζεται και ανανεώνεται

- συνέπεια ανάμεσα στην εξελισσόμενη εικόνα και στην ουσιαστική δουλειά που κάνει το σχολείο (δεν είναι δυνατό να διαφημίζει ένα σχολείο μεθόδους που δεν εφαρμόζει, άρα ελέγχουμε κατά πόσο η εξέλιξη αυτή ΚΑΙ παρουσιάζεται ΚΑΙ υφίσταται αληθινά)

- εξωστρέφεια και διαρκή επικοινωνία και ενημέρωση από το σχολείο προς τους γονείς/μαθητές.

- όταν το σχολείο έχει συγκεκριμένη κουλτούρα και φιλοσοφία και αυτό είναι εύκολα αναγνωρίσιμο

- κέφι, δημιουργικότητα, χαμογελαστούς καθηγητές, χαμογελαστά παιδιά

- προσεγμένο περιβάλλον που εστιάζει πάντα σε ένα ευχάριστο, φωτεινό και καθαρό χώρο, ευνοεί τη μάθηση και δεν θέτει σε κίνδυνο τους μαθητές

Πλησιάζοντας στο τέλος του σημερινού μας άρθρου, έχουμε δώσει αρκετές ιδέες που ίσως είναι κατατοπιστικές για αρκετούς γονείς, ωστόσο πρέπει να τονίσουμε ότι όπως σε όλα έτσι και στην επιλογή ενός χώρου γνώσης ταιριάζει το ρητό οne size does not fit all - δηλαδή σε ελεύθερη μετάφραση δεν ταιριάζουν όλα σε όλους μας. Σίγουρα η πιο ασφαλής λύση για την επιλογή σου είναι η αίσθηση που σε σε εσένα ξεχωριστά αφήνει ένα σχολείο. Άρα πρέπει να μην στέκεται κάποιος στο τι ακούει, τι κυκλοφορεί, μα να πηγαίνει να γνωρίζει τους ανθρώπους, να συζητάει, να ρωτάει, να επικοινωνεί και ύστερα να κρίνει αν αυτό που εισέπραξε είναι ταιριαστό με τις ανάγκες του παιδιού και του ιδίου.

Πάνω από όλα λοιπόν, καλή επικοινωνία, ακούμε το ένστικτό μας και έχουμε τα παραπάνω κριτήρια ως έναν βοηθητικό οδηγό, ώστε ψύχραιμα να καταλήξουμε σε αυτό που μας αντιπροσωπεύει περισσότερο.


Σε περιμένουμε από κοντά να γνωριστούμε και να συζητήσουμε τις όποιες εκπαιδευτικές ανησυχίες και απορίες υπάρχουν. Οι καθηγητές μας και εγώ προσωπικά ευχόμαστε σε όλους τους γονείς και μαθητές μια ήρεμη και ωφέλιμη σχολική χρονιά.

Δέσποινα Γριβάκη