Language Center - menu close button

Βελτίωσε τα προφορικά σου με 4 βήματα!

Βελτίωσε τα προφορικά σου με 4 βήματα!

Πλησιάζει ο Δεκέμβριος, ο μήνας που απολαμβάνουμε ναι μεν τις Χριστουγεννιάτικες διακοπές, αλλά και ο ένας από τους δύο μήνες που γίνονται οι περισσότερες εξετάσεις γλωσσομάθειας.

Γι αυτό το λόγο, τα σημερινό αλλά και τα επόμενα δύο άρθρα μας θα είναι αφιερωμένα στο κομμάτι των εξετάσεων και συγκεκριμένα, αρχικά σε δύο δεξιότητες που είναι ο φόβος και ο τρόμος όλων των μαθητών.

Μιλάμε φυσικά για τα προφορικά αλλά και τα γραπτά δηλαδή, η γνωστή σε όλους μας έκθεση.

Σήμερα, θα αναλύσουμε αρχικά τα προφορικά μέσα από 4 βήματα που θα κάνουν τη ζωή σου πιο εύκολη.

Βήμα 1

Αυτοαξιολόγησε τον εαυτό σου και τις συζητήσεις σου.

Μπορεί να ακούγεται απλό, όμως είναι κάτι που συχνά αμελούμε. Όταν τελειώνει η συζήτηση, η οποιαδήποτε συζήτηση, πόσες φορές έχεις γυρίσει νοητικά πίσω να αξιολογήσεις τι πήγε καλά, τι δεν πήγε, τι θα μπορούσες να πεις αλλιώς, τι ήταν αποδοτικό και θα έπρεπε να το επαναλάβεις; Μάλλον σπάνια το κάνεις αυτό, γιατί όλοι είμαστε σε μια συνεχή βιασύνη.

Πάρε το χρόνο σου και κάνε τις παραπάνω ερωτήσεις στον εαυτό σου. Κάνε την κριτική σου και θα μείνεις έκπληκτος/η από το πόσα πράγματα θα σκεφτείς να αλλάξεις αλλά και ίσως να κρατήσεις ολόιδια, ώστε να τα επαναλάβεις, καθώς βοήθησαν αποδοτικά στην επικοινωνία.

Βήμα 2

Άκου και διάβασε... μετά μίλα!

Ω ναι! Πολύ συχνά μια δεξιότητα εξαρτάται από άλλες δεξιότητες για να ενισυχθεί. Έτσι και τα προφορικά θέλουν περιεχόμενο, που συχνά θα το βρίσκεις είτε από κείμενα, είτε από ταινίες και σήριαλ που βλέπεις, είτε από podcasts που ακούς. Άρα το μυστικό για να μιλάς είναι να ακούς, να διαβάζεις και να βλέπεις; Δεν είναι τέλειο; Με τόσες πηγές διαθέσιμες (netflix, spotify, youtube, tik tok) το μόνο σίγουρο είναι ότι η ποικιλία του περιεχομένου, που θα βρεις θα σε γεμίσει με ιδέες και λύσεις για να ανταποκρίνεσαι και στις πιο απαιτητικές συζητήσεις!

Βήμα 3

Ηχογράφησε τη φωνή σου όταν μιλάς

Οι πιο αυστηροί κριτές του εαυτού μας είμαστε εμείς οι ίδιοι. Την ώρα που μιλάς, πολύ συχνά όμως σου ξεφεύγουν αρκετές λεπτομέρειες και λαθάκια που κάνεις και δεν τους δίνεις πολλή σημασία. Η ηχογράφηση του εαυτού σου είναι μια πολύ καλή λύση, προκειμένου να σε βοηθήσει να παρατηρήσεις όσα σου ξέφυγαν και αν τα γνώριζες θα μπορούσες εύκολα να διορθώσεις. Μια απλή διαδικασία που σώζει ζωές... και interviews!

Βήμα 4

Μάθε ολόκληρες εκφράσεις και όχι μεμονωμένες λέξεις

Ένα εξαιρετικό τρικ που σε γεμίζει αυτοπεποίθηση και σε σώζει από το άγχος του... "και τώρα τι πρέπει να πω για να γεμίσω το χρόνο εξέτασης που μου αναλογεί" ή τις αμφιβολίες τύπου "ξέρω λέξεις αλλά αγχώνομαι αν θα τις πω σωστά, αν θα τις συντάξω σωστά μέσα στην πρόταση".

Όταν μελετάς λεξιλόγιο, ο πιο αποδοτικός τρόπος να το κατανοήσεις είναι να το δεις ενταγμένο μέσα σε περιεχόμενο. Αν κάνεις μια έξτρα προσπάθεια να μάθεις τις εκφράσεις ή τις προτάσεις είναι σα να γεμίζεις το μυαλό σου με ολόσωστες και ολοκληρωμένες προτάσεις, που και το χρόνο της εξέτασης θα σου γεμίσουν, και σωστό συντακτικό θα σου προσφέρουν και κυρίως θα σε ξε-αγχώσουν. Άρα εκμεταλλεύσου σωστά τις πηγές σου και πήγαινε με αυτοπεποίθηση... να εντυπωσιάσεις!

Έδαμε λοιπόν μαζί αυτά τα 4 πανεύκολα βήματα που θα σε κάνουν άψογο/η ομιλητή/τρια.

Ωστόσο, μην ξεχνάς φυσικά, ότι στο σχολείο μας δίνουμε ιδιαίτερα εφόδια σε όλες τις δεξιότητες εξετάσεων, που χτίζονται φυσικά και αβίαστα, με την απολαυστική εκμάθηση της ξένης γλώσσας. Σε περιμένουμε να σε ενημερώσουμε για όλα τα προγράμματά μας:

Λ. Κνωσού 259 & Νάθενα,

71409 Ηράκλειο, Κρήτη

phone

τ. +30 2810 320 906

email

info@language-center.gr

Δέσποινα Γριβάκη