Language Center - menu close button

4 νέες τάσεις για την εκμάθηση των Αγγλικών

4 νέες τάσεις για την εκμάθηση των Αγγλικών

Ο κόσμος της εκπαίδευσης αλλάζει με εξαιρετικά γρήγορους ρυθμούς. Πιο συγκεκριμένα η διδασκαλία των Αγγλικών αλλάζει με αλματώδεις ρυθμούς, καθώς οι καθηγητές των Αγγλικών είναι πάντα ανοιχτοί προς ό,τι νέο και στην πλειοψηφία τους είναι ενημερωμένοι επιστήμονες, που είναι πρόθυμοι να επιμορφωθούν, να ακολουθήσουν τις τάσεις και να αφουγκραστούν τις ανάγκες των μαθητών, ώστε να κάνουν το μάθημά τους πιο ευχάριστο και αποδοτικό.

Ας δούμε μαζί 4 νέες τάσεις που θα επικρατήσουν και θα επηρεάσουν το πως διδάσκουμε τα Αγγλικά αλλά και άλλες ξένες γλώσσες.

1. Νέες τεχνολογίες και κοινωνικά δίκτυα (social media)

Σε αυτή την κατηγορία, στο κομμάτι της τεχνολογίεας εντάσσονται το VR (virtual reality), και το AR (augmented reality).

Τι είναι το καθένα;

Φαντάσου τους μαθητές σου να κάνουν βόλτα σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη, όποτε θέλουν, να συνομιλούν με ντόπιους, αλλά και ειδικούς εκπαιδευτικούς/ξεναγούς/καλλιτέχνες από την κάθε χώρα, στα Αγγλικά, ενώ βρίσκονται μέσα στο κέντρο ξένων γλωσσών που έρχονται για μάθημα. Με την εικονική πραγματικότητα (VR) σύντομα όλα αυτά θα είναι πιθανά και σίγουρα θα αλλάξουν τον τρόπο που διδάσκουμε, αλλά και το ενδιαφέρον των παιδιών καθώς η ζωντάνια και η ρεαλιστική αυτή παρουσίαση θα φέρνει τα παιδιά πολύ κοντά σε νέες εμπειρίες και πληροφορία με νόημα. Αν σε ενδιαφέρει να μάθεις περισσότερα για την τεχνολογία και τις εφαρμογές που αυτή τη στιγμή φέρνουν τον κόσμο της εικονικής πραγματικότητας στο σχολείο σου, ρίξε μια ματιά εδώ.

To AR ή στα ελληνικά η επαυξημένη πραγματικότητα λειτουργεί κάπως διαφορετικά από την εικονική πραγματικότητα, καθώς δεν μεταφέρει τον μαθητή αλλού, αλλά εντάσσει ψηφιακά στοιχεία στην πραγματικότητά του και προκαλεί αλληλεπίδραση. Είναι μια τεχνολογική προσέγγιση αρκετά ενδιαφέρουσα - θυμόμαστε όλοι την μόδα με την εφαρμογή των Pokemon, που είχε επηρεάσει όλα τα παιδιά πριν λίγα χρόνια-, που σίγουρα τραβάει την προσοχή των μαθητών και σίγουρα αν σχεδιαστεί σωστά έχει ουσιαστική εκπαιδευτική αξία. Ένα ωραίο παράδειγμα επαυξημένης πραγματικότητας θα το βρεις αν κάνεις κλικ εδώ και μάλιστα θα βρεις λύσεις για πολλές ξένες γλώσσες, όχι μόνο για τα Αγγλικά!

Για τα μέσα κοινωνική δικτύωσης, φυσικά με το Instagram να κατέχει την πρώτη θέση, έχουμε είσοδο του TikTok στην λίστα με τα πιο αξιοποιήσιμα δίκτυα, που θα μας απασχολήσουν στο μέλλον. Εκμετελλευόμενες και οι δύο πλατφόρμες τη δύναμη της εικόνας και του βίντεο, αλλά και τη δύναμη του χιουμορ, έχουν τη δυνατότητα να περάσουν άμεσο μήνυμα στους μαθητές, μέσα σε ελάχιστα λεπτά. Ήδη υπάρχει εξαιρετικό εκπαιδευτικό περιεχόμενο προς χρήση και είναι δωρεάν, είναι εκεί και αν κάνει κάποιος σωστή έρευνα, σίγουρα δεν θα μείνει απογοητευμένος.

Φυσικά, απο τη λίστα δεν θα μπορούσε να λείψει το YouTube που διαρκώς αλλάζει και βελτιώνεται και είναι ένα τεράστιο σχολείο για όλους. Εμείς ήδη έχουμε ανεβάσει μίνι μαθήματα επικοινωνιακών Αγγλικών και σκοπεύουμε να συνεχίσουμε αυτή την άποδοτική αλληλεπίδραση, που μας προσφέρει η συγκεκριμένη πλατφόρμα.

Παρακολούθησε το κανάλι μας και ένα βίντεό μας εδώ!

2. Mindfulness

Η ίδια η φύση έχει τον τρόπο της να εξισορροπεί τα πάντα. Έτσι και στην εκπαίδευση η ραγδαία απήχηση και ενσωμάτωση της τεχνολογίας δεν θα μπορούσε να μην συνοδεύεται από μεθόδους πιο εναλλακτικούς, που μας φέρνουν σε επαφή με την ύπαρξή μας, Εδώ έρχεται η μέθοδος του mindfulness (ενσυνειδητότητα στα Ελληνικά) να μας βοηθήσει όλους (καθηγητές, μαθητές αλλά και γονείς) στα εξής σημεία:

- Καλύτερη συγκέντρωση

- Ηρεμία

- Διαχείριση του άγχους

- Θετική σκέψη

- Συνεργασία

Με μια μικρή έρευνα σίγουρα θα βρείς ειδικούς που ήδη εφαρμόζουν τεχνικές ενσυνειδητότητας σε σχολικά πλαίσια. Μήπως ήρθε η στιγμή να κάνεις αυτό το βήμα;

3. Translanguaging

Εδώ και αρκετά χρόνια στόχος όλων των εκπαιδευτικών φορέων, που ασχολούνται με την διδασκαλία των ξένων γλωσσών είναι μια πορεία που απαγορεύει την χρήση της πρώτης γλώσσας των μαθητών μέσα στην τάξη. H μέθοδος και τάση αυτή του translanguaging έρχεται να βάλει μια τελεία εξισορρόπησης και λογικής. Το translanguaging δεν αφορά την κλασική μετάφραση των παρελθόντος, αλλά την ενσωμάτωση της πολυγλωσσίας μέσα στην τάξη, γεγονός που αποτελεί σεβασμό προς όλους του πολιτισμούς και τις λεκτικές εμπειρίες των μαθητών μας και κατά κάποιο τρόπο φέρνει τις γλώσσες πιο κοντά, χωρίς να επιβάλλουμε όρους, που κάποια παιδιά δεν μπορούν να ακολουθήσουν αλλά και να κατανοήσουν. Μια πολύ χρήσιμη μελέτη για τη μέθοδο θα την βρεις εδώ.

4. TPRS (Teaching Proficiency through Reading and Storytelling)

Εκμεταλλευόμενοι τη δύναμη του κειμένου, της αφήγησης και των ιστοριών, ουσιαστικά φεύγουμε από τη βαρετή διδασκαλία, την παπαγαλία και όλα αυτά που τα παιδιά μας έχουν ήδη απορρίψει και μπαίνουμε στον κόσμο της φαντασίας, της περιπέτειας και της επικοινωνίας ακόμα και δύσκολων εννοιών ή και γλωσσικών φαινομένων, με τρόπο φυσικό και παραστατικό.

Ναι μπορεί να ακούγεται σενάριο μακρινό, όμως ο πλούτος των πηγών που είναι διαθέσιμος, η ποικιλία των βιβλίων, των παραμυθιών, της λογοτεχνίας, της ποίησης και των θεατρικών είναι μια αστείρευτη πηγή έμπνευσης, που αλλάζει την εικόνα της τάξης μας. Το περιεχόμενο υπερτερεί των κανόνων και η πλοκή υπερκαλύπτει τη στατικότητα.

Ένα βιβλίο χρήσιμο για να εμβαθύνεις στην προσέγγιση αυτή είναι το Teaching Proficiency Through Reading and Storytelling - An Input-Based Approach to Second Language Instruction by Karen Lichtman.

Ελπίζουμε να καταφέραμε να επικοινωνήσουμε κάποιες μόνο από τις αλλαγές που ήδη εφαρμόζονται με επιτυχία στα σχολεία του κοσμου. Το σημαντικό είναι πως όλα τα παραπάνω δεν είναι απλά μια ακόμα "μόδα", αλλά φαίνεται ότι το εκπαιδευτικό τους αποτύπωμα είναι πολύ θετικό και ελπιδοφόρο για καλύτερη αφομοίωση και κατάκτηση της ξένης γλώσσας.

Στο σχολείο μας είμαστε πάντα ανοιχτοί προς τις νέες τάσεις, είμαστε ενημερωμένοι και έγκαιρα δοκιμάζουμε οτιδήποτε μπορεί να φέρει καλύτερα αποτελέσματα στην καθημερινότητα των μαθημάτων μας. Κοιτάζουμε πάντα μπροστά και θέλουμε το καλύτερο για τους μαθητές μας!

Δέσποινα Γριβάκη