Language Center - menu close button

3 τρόποι για να γυρίσει χαρούμενο το παιδί μου στο σχολείο

3 τρόποι για να γυρίσει χαρούμενο το παιδί μου στο σχολείο

Πρώτη μέρα στο σχολείο.

Ακούγεται αγχωτικό και όλοι θυμόμαστε με πόση απροθυμία αφήναμε τις διακοπές μας, τους καλοκαιρινούς φίλους, το χαλαρό πρόγραμμα και το παιχνίδι για να γυρίσουμε πάλι στο καθημερινό πρόγραμμα: σχολείο – διάβασμα – εξωσχολικές δραστηριότητες – ύπνος και πάλι από την αρχή.

Άλλο ένα πρόβλημα είναι και τα ωράρια που έχουν γίνει πιο ελαστικά. Ο βραδινός ύπνος έχει πάει στα πιο πολλά παιδιά πιο αργά, καθώς το πρωινό ξύπνημα έχει επίσης κερδίσει λίγες ακόμα ώρες χουζουρέματος.

Ηρεμία. Όλα γίνονται και όλα τα έχουμε ξαναζήσει άρα δεν θα μας πτοήσουν και φέτος.

Πάμε να δούμε 3 εύκολους τρόπους να μπούμε όλοι μας (παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικοί) στο πιο καθορισμένο και αυστηρό φθινοπωρινό πρόγραμμα.

  1. Μην κάνεις απότομα την αλλαγή ύπνου.

Δεν είναι και τόσο εύκολο για κανέναν μας να αποχωριστεί το πρωινό του μαξιλάρι. Άρα αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι σταδιακά να αλλάζουμε το ωράριο ύπνου ανά μισάωρο: δηλαδή κοιμόμαστε ένα μισάωρο πιο νωρίς – ξυπνάμε ένα μισάωρο πιο νωρίς κάθε μέρα. Ξεκινάμε ήδη από σήμερα για να έχουμε φτάσει στον επιθυμητό χρόνο, όταν θα αρχίσει και επίσημα το σχολείο. Οι απότομες αλλαγές δεν βοηθάνε κανέναν, άσε που ίσως βρουν και σθεναρή αντίσταση από τους λάτρεις του πρωινού χουζουρέματος. Κατανοούμε απόλυτα! Όλοι μας στην ίδια κατάσταση είμαστε!

  1. Φρόντισε νωρίς να προμηθευτείς τα σχολικά προϊόντα που χρειάζονται τα παιδιά.

Αυτό το προτείνουμε για δύο λόγους κυρίως: α) όσο πιο νωρίς πας για ψώνια, τόσο πιο μεγάλη ποικιλία θα βρεις στα ράφια των καταστημάτων και φυσικά, τόσο πιο άνετα θα ολοκληρώσεις τη διαδικασία χωρίς φασαρίες και εκνευρισμούς. Αλλά ο κυριότερος λόγος είναι β) έτσι θα ανοίξεις την όρεξη των παιδιών για τις σχολικές διαδικασίες. Όλοι μας θυμόμαστε τις σχολικές μας τσάντες, τις κασετίνες, τα πολύχρωμα τετράδια με χαρά, κάθε Σεπτέμβρη. Είναι από αυτές τις αναμνήσεις που μένουν πάντα μέσα μας.

Βάλε τα παιδιά γρήγορα σε αυτή τη διαδικασία και χτίσε σιγά σιγά την αναμονή να χρησιμοποιήσουν το καινούργιο τους υλικό, περιγράφοντας τη στιγμή συναρπαστικά, με κέφι… σαν ιστορία. Θυμήσου πως ό,τι δεν πιστεύεις δεν το επικοινωνείς και σωστά. Άσε το παιδί που κρύβεις μέσα σου να έρθει στην επιφάνεια και κάνε αυτές τις στιγμές μοναδικές για όλους.

  1. Μην περιμένεις να φτάσει η πρώτη μέρα του σχολείου για να ενημερωθείς για το πρόγραμμα, τους δασκάλους ή τη σύνθεση της τάξης που θα είναι το παιδί σου.

Θυμήσου πως η μεγαλύτερη πηγή άγχους για τις μικρές ηλικίες αλλά και για τα μετέπειτα στάδια εξέλιξης των παιδιών είναι η άγνοια, η αστάθεια και η παραπληροφόρηση. Δεν χρειάζεται να μάθει το παιδί ποιος / α θα είναι ο/η δάσκαλος/α ή καθηγητής/τρια φέτος από τον κολλητό, το γείτονα, τα ξαδέρφια. Ο καθένας έχει προσωπική άποψη για όλα και μπορεί να μεταφέρει και λανθασμένες πληροφορίες: «φωνάζει πολύ», «δύσκολα βάζει βαθμούς» κλπ κλπ.

Εξαιτίας αυτού, το παιδί μπορεί να ξεκινήσει αδικαιολόγητα αγχωμένο το σχολείο και να μην ξέρεις ακριβώς το λόγο, που του προκαλεί αυτή τη δυσάρεστη αίσθηση. Καλύτερα να έχει προσωπική επαφή από νωρίς με το χώρο που θα κάνει μάθημα, τους ανθρώπους που θα βλέπει καθημερινά, ώστε να έχει ένα εύλογο χρονικό διάστημα να συνηθίσει στην ιδέα και να σχηματίσει τις δικές του εντυπώσεις για τα πάντα.

Λίγες πρακτικές συμβουλές από εμάς για να διευκολύνουμε τόσο τα παιδιά μας, όσο και τους εαυτούς μας, γιατί, όπως και να το δει κανείς, οι διακοπές είναι διακοπές. Είναι ακαταμάχητες και χαλαρές. Μια υπενθύμιση των βασικών όλοι τη χρειαζόμαστε, προκειμένου να γυρίσουμε ήρεμα και χωρίς άγχος στην καθημερινότητα που μας περιμένει.

Μην ξεχνάς επίσης!

Στο σχολείο μας από σήμερα 1/9 μέχρι και 15/9 έχουμε τις Open Days (ημέρες ανοιχτές για όλους) για να γνωριστούμε από κοντά, να συζητήσουμε τις όποιες απορίες ή προβληματισμούς, να έρθουν τα παιδιά και να εξοικειωθούν με την ιδέα της επιστροφής και του περιβάλλοντός μας, να μιλήσουμε, να επικοινωνήσουμε!

Σε περιμένουμε!