Language Center - menu close button

Πιστοποιητικά: ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΓΛΩΣΣΟΜΑΘΕΙΑΣ (ΚΠγ)

Θεσμοθέτηση του ΚΠΓ

Το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας (ΚΠΓ) θεσμοθετήθηκε με τον Ν. 2740/99 (ΦΕΚ186-Α) και το 2002 το Υπουργείο Παιδείας ανέθεσε το σχεδιασμό του συνολικού συστήματος εξετάσεων και πιστοποίησης γλωσσομάθειας σε επταμελή Κεντρική Εξεταστική Επιτροπή (ΚΕΕ) πανεπιστημιακών με εξειδίκευση στην επιστήμη της ξενόγλωσσης εκπαίδευσης.

Η σχετική νομοθεσία προβλέπει πως στις εξετάσεις έχουν δικαίωμα να λάβουν μέρος Έλληνες πολίτες ή ομογενείς, πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή αλλοδαποί που ζουν, εκπαιδεύονται και εργάζονται στην Ελλάδα ή εκτός αυτής. Προϋπόθεση για τη συμμετοχή τους είναι η βασική γνώση της Ελληνικής.

Οργάνωση και διενέργεια των εξετάσεων

Οι εξετάσεις, σε «συμβατική», έντυπη μορφή, προκηρύσσονται από τον Υπουργό Παιδείας και διενεργούνται δύο φορές τον χρόνο –συνήθως το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου (Α’ εξεταστική περίοδος) και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου (Β’ εξεταστική περίοδος). Η οργάνωση και διενέργεια των εξετάσεων γίνεται από την αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Παιδείας, σε συνεργασία με την ΚΕΕ, αξιοποιώντας την υποδομή και τον εξοπλισμό που υπάρχει για τις πανελλήνιες εξετάσεις για εισαγωγή στα ΑΕΙ.

Σε κάθε εξεταστικό κέντρο, υπάρχει επιτροπή, η οποία απαρτίζεται από τον πρόεδρο, τους γραμματείς, και τους επιτηρητές που εξασφαλίζουν την εύρυθμη λειτουργία του εξεταστικού κέντρου και τις καταλληλότερες συνθήκες εξέτασης για τους υποψηφίους. Στα εξεταστικά κέντρα προσέρχονται και οι εξεταστές που αξιολογούν την προφορική επίδοση των υποψηφίων. Τέλος, για τη μετάδοση των θεμάτων στα εξεταστικά κέντρα χρησιμοποιείται η υλικοτεχνική υποδομή των Πανελληνίων εξετάσεων που εξασφαλίζουν την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Τα θέματα δηλαδή μεταδίδονται μέσω του συστήματος VBI (Vertical Blanking Interval) την ημέρα και ώρα της εξέτασης, διασφαλίζοντας έτσι το απόρρητο των θεμάτων των εξετάσεων.

ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Η εξέταση στην οποία υποβάλλεται ο υποψήφιος να πιστοποιηθεί είναι δύο ειδών, ανάλογα με την ηλικία του/της. Τεστ για άτομα ηλικίας 10 έως και 15 ετών /Τεστ για άτομα 16 ετών και πάνω.

Οι εξετάσεις όλων των επιπέδων διενεργούνται σε ενότητες (modules ή φάσεις) με όργανα μέτρησης της γλωσσομάθειας που ελέγχουν ή «μετρούν» όλες τις επικοινωνιακές ικανότητες συν τη γλωσσική επίγνωση:

  • Ενότητα 1: Κατανόηση γραπτού λόγου και γλωσσική επίγνωση
  • Ενότητα 2: Παραγωγή γραπτού λόγου και γραπτή διαμεσολάβηση
  • Ενότητα 3: Κατανόηση προφορικού λόγου
  • Ενότητα 4: Παραγωγή προφορικού λόγου και προφορική διαμεσολάβηση

Η μέγιστη βαθμολογία για όλη την εξέταση είναι 200 μονάδες. Για να αποκτήσει ο μαθητής το πιστοποιητικό επιπέδου Β1 θα πρέπει να συγκεντρώσει τουλάχιστον 60 μονάδες και για να αποκτήσει το πιστοποιητικό επιπέδου Β2 τουλάχιστον 120 μονάδες.

Ελάχιστη βαθμολογία για την απόκτηση πιστοποιητικού

Μέγιστη βαθμολογία

Β1

Β2

200 Μονάδες

60 μονάδες

120 μονάδες

! Υπάρχει όμως μια προϋπόθεση: Σε κάθε ενότητα του γραπτού μέρους της εξέτασης θα πρέπει να έχει συγκεντρώσει ο μαθητής έναν ελάχιστο αριθμό μονάδων, δηλ. να έχει εξασφαλίσει την ελάχιστη απαιτούμενη βαθμολογία.

Ενότητες εξέτασης και βαθμολογία

  • 1η ενότητα: Κατανόηση γραπτού λόγου και γλωσσική συνείδηση

Διάρκεια: 85 λεπτά

Δοκιμασίες

Ερωτήματα

Μέγιστη βαθμολογία

Ελάχιστη βαθμολογία

Β1

Β2

Β1

Β2

10

60

25

50

8

15

  • Δοκιμασίες 1-8: 0,8 μονάδες για κάθε σωστή απάντηση
  • Δοκιμασίες 9-10: 1 μονάδα για κάθε σωστή απάντηση
  • 2η ενότητα: Παραγωγή γραπτού λόγου και διαμεσολάβηση

Διάρκεια: 85 λεπτά

Δοκιμασίες

Μέγιστη βαθμολογία

Ελάχιστη βαθμολογία

Β1

Β2

Β1

Β2

4

30

60

9

18

  • Δοκιμασίες 1-4: 15 μονάδες κάθε ενότητα
  • 3η ενότητα: Κατανόηση προφορικού λόγου

Διάρκεια: 20-30 λεπτά

Δοκιμασίες

Ερωτήματα

Μέγιστη βαθμολογία

Ελάχιστη βαθμολογία

Β1

Β2

Β1

Β2

7

25

25

50

8

15

  • Δοκιμασίες 1-7: 2 μονάδες για κάθε σωστή απάντηση
  • 4η ενότητα: Παραγωγή προφορικού λόγου και διαμεσολάβηση

Διάρκεια: 20-25 λεπτά

Δοκιμασίες

Μέγιστη βαθμολογία

Ελάχιστη βαθμολογία

Β1

Β2

Δεν υπάρχει για την 4η ενότητα

3

20

40

  • Δοκιμασία 1: 10 μονάδες
  • Δοκιμασία 2-3: 15 μονάδες κάθε ενότητα